0
0:-
Produkt lagd i inköpslista
Inköpslista
Totalt (exkl moms):
0:-
Totalt (inkl moms):
0:-

Boutari

Få företag har betytt så mycket för den grekiska vinnäringen som Boutari. Det grundades 1879 av Ioannis Boutari i staden Naoussa, väster om Thessaloniki.

Tradition och vision har gått som en röd tråd genom företagets historia. Boutari var en av de första grekiska vinproducenter som började buteljera sina viner. Med det röda vinet Naoussa Boutari kom Boutari att etablera sig på marknaden. Vinet blev så uppskattat att det kallades "Kungen av grekiska viner". År 1935 tog Ioannis son, Stelios, över verksamheten. Han fortsatte i samma anda men insåg också betydelsen av en marknad utanför Grekland. Österrike, Ungern och Egypten blev några av de första länderna som företaget exporterade till. Idag går exporten till nästan 40 länder.

Stelios båda söner, Yannis och Konstantinos, fortsatte familjetraditionen när de i slutet av 1950-talet tog plats i företagsledningen. Starten blev dramatisk eftersom vinlusen vid denna tid hotade många vinodlingar i Grekland. I arbetet med att rädda vingårdarna bestämde sig de båda bröderna för att satsa på och förädla lokala grekiska druvsorter. Detta beslut kom att få stor betydelse för Boutaris framtida utveckling.

Ungefär tio år senare påbörjades ett omfattande arbete med att ursprungsbeteckna och klassificera grekiska viner. Det nya appellationssystemet trädde i kraft 1971. Tack vare sina många vingårdar kunde Boutari erbjuda ett stort antal kvalitetsklassade viner från hela Grekland. Det var på detta vis som viner från Goumenissa, Paros, Santorini, Nemea, Kreta och Mantinia blev kända för den stora allmänheten.

Under 1970-talet började Boutari även att arbeta med internationella druvsorter vilka producerades i liten skala under etiketten Peiramatika Boutari, experimentviner. Forskningen fortsatte och nästa steg blev deras Poikiliaka, viner gjorda på en kombination av inhemska och utländska druvsorter som odlats i Grekland.

De senaste årtiondena har präglats av expansion och teknisk utveckling samt ett vidgat samarbete med kända aktörer på den internationella dryckesmarknaden. Att Boutari var Greklands första vinproducent som certifierades enligt ISO 9002 är inte överraskande. Kvalitetssäkring ligger helt i linje med företagets filosofi. I detta kvalitetstänkande ingår också ett utbildningsprogram för alla anställda.

Men inte bara de anställda är välkomna att lära sig mer om Boutaris viner. På fyra platser i Grekland Stenimachos i Naoussa, Mantinia Peloponesson på Santorini, Kilkis i Goumenissa och Fantaxometocho på Kreta öppnar man dörrarna för besökare till sina vinanläggningar. I dessa trakter är grekisk historia och arkeologi påtagligt närvarande. På så vis stärks banden mellan odlingsplatsen, människorna som arbetar där, deras historia, traditioner och gastronomi. Här kan man inte bara deltaga i guidade vinturer i vingårdarna och produktionslokalerna utan även ta del av multi-media-shower, vinprovningar samt smaka på det lokala köket.

Idag är det Marina Boutari, dotter till Konstantinos, som för traditionen vidare.

Assyrtikos Vitt vin, Grekland , 255:- inkl moms
Cabernet Sauvignon Boutari Rött vin, Grekland , 185:- inkl moms
Chardonnay Boutari Vitt vin, Grekland , 179:- inkl moms
Moschofilero Boutari Vitt vin, Grekland , 169:- inkl moms
Naoussa Boutari Rött vin, Grekland , 161:- inkl moms
Naoussa Grande Reserve Rött vin, Grekland , 269:- inkl moms
Nemea Boutari Rött vin, Grekland , 126:- inkl moms
Ouzo Cambas Övrigt, Grekland , 329:- inkl moms
Retsina Cambas Vitt vin, Grekland , 119:- inkl moms
Välkommen till Oenoforos AB Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år. Jag har fyllt 25 år